Sunday 19 July 2015

Resepi Telur Separuh Masak

Amboi tajuk arini. Sadiskan. Telur rebus je kot. Takkan la tak tau. Mesti ada yang fikir macam tu kan. Haha. By the way jujur ni nak mengaku ni, selama ni memang tak pandai nak agak tau masa untuk rebus telur tu yang cantik- cantik masak dia. Kadang tu terkeras sangat, kadang tu pulak langsung tak masak. Sikit je yang masak. Sampai naik give up. Tapi mulai arini, anies dah pandai dahhh. Tau dah rahsia die. Hihi

Arini raya ketiga, kebosanan berada di rumah. Langsung tak beraya mana - mana dek kerana demam. Pastu tekak pulak teringin nak makan telur separuh masak. Haaa nila hasilnya 




Sedap tau. Anies memang suka yang keras sikit macam ni. Letak kicap sikit. Peghhh memang terangkat tau. Walaupun cuma telur tambah kicap. Hihi


Meh nak ajar cara masak telur ni supaya menjadi macam ni. Senang je rupanya. Dulu tak tau memang rasa susah nak agak, bila dah tau ala kacang je rupanya. Hihi

Resepi telur separuh masak yang cantik masaknya :p
1. Panaskan air dalam periuk, paras air paling kurang pun harus 3 suku rendam telur tu
2. Bila air dah mendidih, matikan api dapur.
3. Masukkan telur dan tutup dengan penutup periuk. ( pastikan basuh telur tu dulu tau) masuk hati - hati ye. Telur mudah pecah dalam air panas.
4. Set jam berapa minit yang perlu. Kalau nak masak macam anies ni lebih kurang 7 minit, keluarkan dan terus basuh dengan air paip supaya cepat sejuk dan mudah nak dikeluarkan.
5. Siap untuk dimakan. Tadaaaa

Kiraan masa :
2-3 minit untuk yang suka putihnya cair dan kenyal sedikit
4-5 minit putih dah mula kenyal tapi kuning masih cair
6-7 minit putih n kuning mula kenyal
8-10 minit telur dah mula masak
Lebih 10 minit dah kerass

Tapi bergantung juga pada kuantiti air dan telur yang direbus pada satu masa ye.
Selamat mencuba semua

Luv my life
Anies joe

12 comments:

  1. Thanks ats resepi, sedap sgt-sgt. Jadi sebijik mcm gambar tue...

    ReplyDelete
  2. Thanks ats resepi, sedap sgt-sgt. Jadi sebijik mcm gambar tue...

    ReplyDelete
  3. masukkn telor tu sblom air mendidih ke atau slpas??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas air mendidih,matikan api. Terus masuk telo ur.;)

      Delete
    2. Lepas masukkan telur, hidupkan api tuh balek or not. ?

      Delete
    3. Kalau kat mamak apa nama telur ni ye sis

      Delete
  4. Thanks...sblm ni...dah keras telur tu ente masak...hihi...

    ReplyDelete
  5. Thanks...sblm ni...dah keras telur tu ente masak...hihi...

    ReplyDelete

Tekanan

Pagi semua. Hai, arini mood swing sikit. Bebel lain dari selalu boleh tak? Pagi pagi lagi keknis dah stress tau. Tekanan sebenarnya kerja ...