Arini raya ketiga, kebosanan berada di rumah. Langsung tak beraya mana - mana dek kerana demam. Pastu tekak pulak teringin nak makan telur separuh masak. Haaa nila hasilnya
Sedap tau. Anies memang suka yang keras sikit macam ni. Letak kicap sikit. Peghhh memang terangkat tau. Walaupun cuma telur tambah kicap. Hihi
Meh nak ajar cara masak telur ni supaya menjadi macam ni. Senang je rupanya. Dulu tak tau memang rasa susah nak agak, bila dah tau ala kacang je rupanya. Hihi
Resepi telur separuh masak yang cantik masaknya :p
1. Panaskan air dalam periuk, paras air paling kurang pun harus 3 suku rendam telur tu
2. Bila air dah mendidih, matikan api dapur.
3. Masukkan telur dan tutup dengan penutup periuk. ( pastikan basuh telur tu dulu tau) masuk hati - hati ye. Telur mudah pecah dalam air panas.
4. Set jam berapa minit yang perlu. Kalau nak masak macam anies ni lebih kurang 7 minit, keluarkan dan terus basuh dengan air paip supaya cepat sejuk dan mudah nak dikeluarkan.
5. Siap untuk dimakan. Tadaaaa
Kiraan masa :
2-3 minit untuk yang suka putihnya cair dan kenyal sedikit
4-5 minit putih dah mula kenyal tapi kuning masih cair
6-7 minit putih n kuning mula kenyal
8-10 minit telur dah mula masak
Lebih 10 minit dah kerass
Tapi bergantung juga pada kuantiti air dan telur yang direbus pada satu masa ye.
Selamat mencuba semua
Luv my life
Anies joe
Thanks. It helps. :)
ReplyDeleteWc. ;)
DeleteThanks ats resepi, sedap sgt-sgt. Jadi sebijik mcm gambar tue...
ReplyDeleteWc lala
DeleteThanks ats resepi, sedap sgt-sgt. Jadi sebijik mcm gambar tue...
ReplyDeletemasukkn telor tu sblom air mendidih ke atau slpas??
ReplyDeleteLepas air mendidih,matikan api. Terus masuk telo ur.;)
DeleteLepas masukkan telur, hidupkan api tuh balek or not. ?
DeleteKalau kat mamak apa nama telur ni ye sis
DeleteThanks...sblm ni...dah keras telur tu ente masak...hihi...
ReplyDelete😀😀😀
DeleteThanks...sblm ni...dah keras telur tu ente masak...hihi...
ReplyDelete